2019. június 20. csütörtök, Rafael névnapja.

 
Az Alapítvány 2006. évi Hírlapja

NAPTÁR
ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
FIATALOK KLUBJA
SZÜLŐI ÉRTEKEZLET május
CSALÁDOS ÜDÜLÉS ápr. 23 - 29.
NYÁRI TÁBOR jún. 25 - júl.2.
VIDÁMPARK június - július
NYELVTANULÁSI LEHETŐSÉG júl-aug.
ÁLLATKERTI LÁTOGATÁS szept. 18.
ÉVZÁRÓ nov. 18.
ORVOSI VIZSGÁLAT folyamatos
  GYÓGYTORNA  folyamatos
GYÓGYÚSZÁS folyamatos
USZODAJEGY AKCIÓ folyamatos
TANÁCSADÁS folyamatos
ÖSZTÖNDÍJ ápr. 15. ill okt. 15.
2005. ÉVI GYŐZTESEK
A 2006. ÉVI DR. LÉNÁRT GYÖRGY EMLÉKDÍJ KIÍRÁSA
JELENTKEZÉSEK
INFOSAROK
KIADVÁNYOK

Kedves Gyerekek és Szülők! Tisztelt Támogatóink, Olvasóink!

Habár első közös összejövetelünk 1984-ben volt, a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány 1988 óta működik. Amikor mi, szülők és a barátaink létrehoztuk ezt a szervezetet, akkor azt a célt tűztük magunk elé, hogy gyermekeinket képessé tegyük az önálló életvitelre.
Ennek érdekében megszerveztük:
1. A végtaghiányos gyermekek testi fejlődését követő szakorvosi és gyógytornászi gondozó hálózatot:
A szakorvosi gondozás magában foglalja a fizikai állapot felmérését, a konzervatív és a műtéti ellátás lehetőségeit is. A vizsgálatok a gyermekek életkorának, illetőleg állapotának megfelelően rendszeresen ismétlődnek.
A gyógytornásznak ebben a gondozó tevékenységben igen jelentős szerepe van. Feladata a hiányos végtagrész egészséges izületi- és izomállapotának megtartása. A szülőkkel együttműködve arra is törekszik, hogy a végtag izomzatának sorvadását megelőzze és a test görbülését megakadályozza.
A testi fejlesztés fontos része a gyógyúszás és a sporttáborokban az általános kondicionálás is.
2. Az önálló életvitelre való felkészítés másik fontos elemeként a szellemi fejlesztés különféle lehetőségeit:
Ezt szolgálják az intenzív nyelvtanfolyamok, a széleskörű ismereteket nyújtó és a közösségbe való beilleszkedést segítő nyári táboraink, a pszichológiai gondozás.
Az évenként meghirdetett dr. Lénárt György Emlékpályázat többek között a gyermekek művészi alkotókedvét próbálja felkelteni és a legjobb pályaműveket jutalmazza.
Minden év elején valamennyi, általunk ismert, kb. 1000 családnak elküldjük egész évre szóló programunkat. Ezek közül az egészségügyi jellegű szolgáltatások ingyenesek, a többiek támogatottak vagy önköltségesek. Különösen fontosnak tartjuk a családokkal való találkozást, hiszen minden évben 50-80 végtaghiányos gyermek születik. Nemcsak a szülőklubokon, hanem a kirándulások, családos nyaralások alkalmával is módunk van egymással megosztani tapasztalatainkat, gondjainkat, eredményeinket. Ilyenkor együtt örülünk a gyermekeink között szövődő barátságoknak is.
Alapítványunk országosan működik budapesti központtal, Győrött és Kecskeméten helyi csoportokkal. Rendszeres kapcsolatot tartunk a hazai tudományos társaságokkal, civil csoportokkal és a külföldi társszervezetekkel.
Az Alapítvány működését Kuratórium irányítja, tagjai: gyermekorvos, gyógypedagógus-gyógytornász, pedagógus, pszichológus, szülők. Kizárólag támogatóink adományai, a hozzánk utalt 1%-ok és a pályázatokból elnyert összegek teszik lehetővé fennmaradásunkat.
Szendrő Zsuzsa, Alapító
 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Az alapítvány szolgáltatásait minden hazai érintett gyermek igénybe veheti, érdeklődni az Alapítvány székhelyén lehet.

Munkatársaink az alábbi időben érhetőek el:
Szerda: 9-16 óráig; csütörtök: 9-19 óráig
Székhely és levelezési cím: 1054 Budapest, Steindl Imre utca 11. III/1.
Telefon: 331-5366 (fax is)
E-mail: vgya@mail.eol.hu
Képviselő: Dr. Feszthammer Artúrné;
06-30-211-27-16

AZ ALAPÍTÁS ÉVE: 1988
Közhasznúsági bejegyzés száma:
12.(14)Pk.63-118/7.
Belföldi számlaszámunk: 11716008-20025177 OTP XVI. Bp. Jókai u. 1/b.
Adószámunk: 19006994-1-41

Közel egy éve elérhető honlapunk a http://www.vegtag.hu címen. Itt mindig megtalálják az aktuális, friss információkat.

Tisztelt Szülők!

Egyetlen gyermeket sem szeretnénk szem elől veszteni, ezért kérjük levélben, E-mailben, vagy honlapunkon keresztül pontosítsák adataikat. Ha van telefonszám, vagy e-mail cím, kérjük, azt is jelezzék.
Felmerült a gondolat „Szülők klubjának” létrehozására, ahol kérhetik pszichológus tanácsát és egymással is megoszthatják gondjaikat. Kérjük, jelezzék igénylik-e a klub megalakítását, s ha igen, milyen gyakorisággal.
 

FIATALOK KLUBJA

Tervezzük, hogy kellő érdeklődés esetén október 7-én (szombat) 16 órától „kirepült” gyermekeinknek klubdélutánt rendezünk. Várjuk ötleteiteket, zsíros kenyér és egyéb nyalánkságok biztosítva.
Jelentkezési határidő: május 30.
Létszámhiány esetén a rendezvény elmarad.


2005-ben pályázatok útján nyertünk támogatást:

Mobilitás – Nyári tábor
Nonprofit Alapítvány – a Procter&Gamble támogatásával – Tavaszi családos tábor
 

SZJA 1 % felajánlás

Tevékenységünkhöz igen értékes segítséget kaptunk azoktól, akik személyi jövedelemadójuk 1 %-át Alapítványunk javára ajánlották fel. 2005-ben mintegy 5,5 millió Ft jutott Alapítványunknak az Önök jóvoltából.
Ebből az összegből tudjuk az érintett gyermekek számára az ingyenességet (gyógytorna, úszás-oktatás, orvosi vizsgálat, pszichológusi- és genetikai tanácsadás) és a kedvezményes részvételi díjakat, (tavaszi-, nyári és nyelvi tábor, ösztöndíjak és az egyéb programok) biztosítani.
Ezért kérjük, adóbevallásuk elkészítésekor ismét az Alapítvány adószámát tüntessék fel a Rendelkező nyilatkozaton.

ADOMÁNYOK

Az 1% felajánlásokból befolyt összeget kizárólag a gyermekekkel kapcsolatos „kiadásokra” használhatjuk fel. Kérjük, ha tehetik, pénzadományaikkal is segítsenek abban, hogy az Alapítvány működése biztosítható legyen (fenntartási költségek).

Alapítványunk jogosult a közhasznú szervezet címre, így az adományokról a megfelelő jogszabályok szerint igazolást adhatunk ki, ami az adományozót az adójogszabályok szerinti kedvezmények igénybevételére jogosítja.

Köszönetünket fejezzük ki MINDEN támogatónknak!

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET

2006. május folyamán Budapesten, az Alapítvány székhelyén


Ezt a programunkat elsősorban az újonnan született végtaghiányos gyermekek szülei számára szervezzük, de szeretettel várunk minden érdeklődőt is!
A kitöltött jelentkezési lapot visszaküldőket külön értesítjük az értekezlet pontos időpontjáról.
A szülőket Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus tájékoztatja a rendellenességek okairól. Meghívott szakemberek (ortopéd szakorvos, pszichológus, gyógytornász) tájékoztatják az orvosi ellátás általános elveiről, a gyógytornaellátásról és annak szükségességéről, más mozgásterápiákról, a protetizálásról, a társadalmi beilleszkedést segítő lehetőségekről, a jogszabályokról, továbbá válaszolnak kérdéseikre.
Az újonnan született gyermekek családjai számára módunkban áll útiköltség-térítést fizetni, amennyiben az Alapítvány nevére és címére kiállított ÁFA-s számlát hoznak.
 CSALÁDOS ÜDÜLÉS

 kedvezményes
2006. április 23-április 29.
Balatonfüred

Tizenötödik éve kapunk lehetőséget a Balaton Touristtól, hogy a balatonfüredi Füred Campingben együtt tölthessünk néhány tavaszi napot kultúrált körülmények között. 9 db négyágyas faház áll rendelkezésünkre.
Kérjük a postafordultával való jelentkezést. (Ahogy mindig, a csekkmásolatok hozzánk érkezése adja a részvételi sorrendet.) Látogatókat szeretettel várunk.

Táborvezető és gyógytornász: Dr. Feszthammer Artúrné
Részvételi díj: 7.000 Ft/család
Jelentkezési és befizetési határidő: 2006. március 10.

 NYÁRI TÁBOR

kedvezményes
2005. június 25 – július 2. között, 1 hét


Az idei évben a nyári tábor helyszíne Zalaegerszeg lesz, kollégiumi elhelyezéssel.
Tervezzük, hogy meglátogatjuk a környék nevezetességeit. Szeretnénk kirándulást tenni Szlovéniába (útlevél szükséges). Egyéb programok: gyógytorna, úszás-strandolás, sport, kézműves foglalkozás. Olyan 10 éven felüli gyermekek jelentkezését várjuk, akik önellátóak, érdeklődőek, bírják a gyaloglást, a tempót, hogy minél több élményben lehessen részük.
Házigazdák: Szőke Ferenc és Császárné Sólyom Judit, önkéntes szülők
Táborvezető és gyógytornász: Dr. Feszthammer Artúrné
A tábor költsége: érintett gyermekek részére 3.000 Ft, testvéreknek 7.000 Ft.
Jelentkezési határidő: 2006. március 20.
Befizetési határidő: 2005. április 30.

 VIDÁMPARK

ingyenes
2006. június - július

A Budapesti Vidám Park ajándékaként vendégségbe megyünk az Alapítványunkhoz tartozó gyermekekkel, testvéreikkel és szüleikkel. A Budapesti Vidám Park mind a belépést, mind az eszközök használatát ingyenesen biztosítja számunkra.

Kérjük, előzetesen jelentkezzenek azok, akik valóban rész kívánnak venni a programon. Nekik részletesebb információt küldünk.
Jelentkezési határidő: 2006. április 20.
 NYELVTANULÁSI LEHETŐSÉG

kedvezményes
2006. július – augusztus

A győri IHH Nyelviskola immár hetedik éve biztosít háromhetes intenzív nyelv-tanfolyamot 10-12 fiatalnak. Idén az angol és a német nyelvet tanulókat várják. A tanfolyamok napi 6 órás délelőtti tanórákat és 3-4 óra felkészülést igényelnek, ezért csak elszánt vállalkozóknak ajánljuk.
Az IHH Nyelviskola a korábbiakhoz hasonlóan ingyen biztosítja egyéni résztvevőknek is magát a nyelvoktatást. A kollégiumi elhelyezés, az utazás és az étkezés részleteit a jelentkezőkkel egyénileg fogjuk megbeszélni. Jelentkezés a szokásos módon.
Jelentkezési határidő: 2006. április 30.

Egyéb nyelvtanulási lehetőség (angol)
ingyenes

Egyéni megbeszélés alapján, heti 2 - 4 órában.
Oktató: Tisoczki Kata főiskolai hallgató

ÁLLATKERTI LÁTOGATÁS

Szeptember 18-án (hétfő) lehetőség nyílik a Budapesti Állatkert meglátogatására. Az Állatkert csak az érintett gyermek és 1 kísérő számára tud kedvezményes belépőt biztosítani, melyet az Alapítvány megtérít.
A család többi tagjának teljes díjú belépőjegyet kell váltania. Maximális létszám 30 érintett gyermek és kísérője.

Jelentkezési határidő: május 30.
 ÉVZÁRÓ

2006. november 18. szombat, 13-17 óráig
MEGLEPETÉS

Idén is, ahogy az évek óta történik, a pályázatok eredményhirdetésére az évzáró keretében kerül sor. Ez alkalmat teremt arra, hogy közösségünk tagjai találkozzanak egymással, bemutathassuk egymásnak, hogy ki hol tart, mit csinál, hogyan fejlődött.

Az Alapítvány a vidékről érkezőknek útiköltségtérítést tud biztosítani, ha a számla az Alapítvány nevére, címére van kiállítva!
 SZOLGÁLTATÁSAINK

ORVOSI VIZSGÁLAT

ingyenes

Budapesten:
A budapesti vizsgálatot minden hazai, érintett gyermek igénybe veheti személyre szóló behívás vagy egyéni jelentkezés alapján, időpont előzetes egyeztetésével, gyógytornával kiegészítve.
A vizsgálat helye: a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika
1113 Budapest, Karolina úr 27. IV. emelet
Orvos: Dr. Plesa István ortopéd főorvos
Jelentkezés: az Alapítvány telefonszámán dr. Feszthammer Artúrné képviselőnél

Győrött:
A városban és környékén élők számára egyéni jelentkezés alapján, időpont-egyeztetéssel.
Szakorvos: dr. Kovács Tünde
Gyógytornász: Kocsis Gabriella
Győr-Sopron-Moson Megyei Kórház, Ortopédiai Osztály
9025 Győr, Vasvári Pál utca 2.
Tel: 06-96-312-337/442, 06-96-318-244/42

Kecskeméten:
A városban és környékén élők számára egyéni jelentkezés alapján, időpont-egyeztetéssel.
Gyógytornász: dr. Somogyiné Rakonczay Rita
Tel: 06-76-492-358 az esti órákban
Úszóoktató: Rogics Jánosné
Tel: 06-76-491-242

GYÓGYTORNA

ingyenes

TORNÁZZ VELÜNK!

Budapesten:
A budapesti gyógytornát minden hazai, érintett gyermek igénybe veheti.
Minden csütörtökön 14-tól 19 óráig (kivéve az iskolai szüneteket) a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány helyiségében.
Gyógytornász: dr. Feszthammer Artúrné

Minden szerdán 9-12 óra között a SOTE Ortopédiai Klinika Fizioterápiáján.
1113 Bp. Karolina út 27. fszt. tornaterem
Gyógytornász: Dr. Feszthammer Artúrné

Győrött, Kecskeméten
Az orvosi vizsgálat alkalmával történik az időpont egyeztetés.

GYÓGYÚSZÁS

Budapesten:

Csecsemőúszás
térítéses


Alapítványunk együttműködési meg-állapodást kötött a Gézengúz Alapítvánnyal, akik vállalják az érintett kisbabák úszásoktatását 6 hetes kortól. Jelentkezés Tb-kártyával, házi gyermekorvosi (háziorvosi) beutalóval, mely tartalmazza a diagnózist, a Gézengúz Alapítvány nevét és gyógy-úszás ellátásra szóló igényt. A beutaló az orvos körpecsétjével érvényes.
Szakorvos: dr. Schultheisz Judit
Tel: 06-20-9347-318

ÚSZÁSOKTATÁS
ingyenes

Orvosi vizsgálat után, szobatisztaságtól minden hazai, érintett gyermek igénybe veheti.
Jelentkezés a budapesti orvosi vizsgálatokon, vagy személyesen Málnai Istvánnál a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján, (1113 Bp. Karolina u. 27.).
 
Szombati napokon a Dagály uszodában kezdőknek reggel 8 – 10-ig, haladóknak 10 – 12-ig.
Úszóoktató: Málnai István
06-20-312-5251

USZODAJEGY AKCIÓ

ingyenes

A rendszeres gyógytorna mellett a testi fejlesztés fontos eleme az úszás. Az évekkel ezelőtt indított program keretében uszodai belépőket vásárolhatnak 1 gyermek (a gyermek 14 koráig a kísérő számára is). Indokolt esetben – elbírálás alapján – a továbbiakban is biztosítjuk a kísérő belépőjegyét. Uszodajegy akciónk az uszodabérletekre is érvényes!

Az ÁFÁ-s számlára Alapítványunk nevét, címét kell ráíratni. További információkért a megszokott módon állunk rendelkezésükre.
 

TANÁCSADÁS

ingyenes

Folytatjuk egész országra kiterjedő segítő, tanácsadó szolgálatunkat.

Az Önök számára fontos kérdésekkel, ahogyan azt már megszokták, telefonon, levélben, E-mailben és személyesen fordulhatnak az Alapítvány munkatársaihoz.

Jogi kérdésekben a felmerülő problémáknak megfelelő jogi tanácsadásra irányítjuk a szülőket.


Pszichológusunk mind a szülők, mind a gyerekek rendelkezésére áll. Személyes tanácsadás időpont-egyeztetéssel lehetséges, de várjuk leveleiket is.

Pszichológus: Nagyné dr. Réz Ilona

Bármilyen egyéb igény esetén külső szakemberek segítségét is igénybe vesszük.
 

ÖSZTÖNDÍJ

Az Alapítvány – kérelemre - kívánja támogatni a felsőoktatási intézményekben tanuló nappali tagozatos gondozottjait.
A tervezett ösztöndíj lezárt IV. félév után jár, amit az index másolata és iskolalátogatási igazolás bizonyít, melyet minden lezárt félév után az Alapítványnak el kell juttatni, április 15. ill. október 15-ig.

A teljesített félévek után járó ösztöndíjak átutalása májusban, illetve novemberben, egy összegben történik. Ezért szükséges a bankszámla szám megadása is. Az ösztöndíj nagysága változó, az alapítvány anyagi lehetőségeinek és a jelentkezők számának függvényében.

A részletes szabályzat a honlapon megtalálható.
 

DR. LÉNÁRT GYÖRGY EMLÉKDÍJ PÁLYÁZAT

2005. ÉVI GYŐZTESEK:

Mottónk:
A szép műveket a tehetség kezdi meg,
de csakis a munka fejezi be
”. (Joubert )


A képzőművészeti kategóriában:
Szőke Veronika, Szabados Luca, Császár Dorottya, Németh Domokos, Tóth Erik, Ivicsics Borbála

Irodalmi kategóriában:
Hollósi Gergely, Ivicsics Borbála

Esszé kategóriában:
Szabados Luca, Hollósi Gergely

Előadói kategóriában:
Császár Dorottya, Szőke Veronika, Tóth Erik, Horváth Kitty, Bojtos Bence, Németh Ádám, Ivicsics Borbála

Nyelvvizsgát tettek:
Erdei Virág, Balogh Zoltán, Nagy Katalin, Fazekas Ágnes, Kovács Ádám

Autóvezetői vizsgát tettek:
Balogh Zoltán, Mihalik Tamás, Grunda Attila, Molnár Boglárka, László Melinda

ECDL:
Fráter Tamás, Erdei Virág

Sport ösztöndíjat nyertek:
Ivicsics Borbála, Tóth Erik, Váradi Petra, Pati Nagy Adrienn, Kovács Ádám, Fazekas Ágnes, Kovács Balázs, Czipóth Péter

GRATULÁLUNK!

A 2006. ÉVI DR. LÉNÁRT GYÖRGY EMLÉKDÍJ KIÍRÁSA

Kedves Gyerekek ! Kedves Fiatal Barátaink!

Nyolc témakörben várjuk a pályamunkákat. A képzőművészeti, irodalmi és esszé pályázatok jeligések. A jeligés beküldés módja:
1. a jeligét írjátok a pályázati anyagra vagy erősítsétek hozzá,
2. zárt borítékba tegyétek a jeligét, a neveteket és a lakáscímeteket,
3. a borítékra írjátok rá a jeligét is és az életkorotokat is.
Egy pályázó több pályamunkája esetén kategóriánként csak a legjobb munkáját díjazzuk.
A pályázatokat a Kuratórium által választott zsűri bírálja el, melynek elnöke:
dr. Lénártné dr. Széll Valéria.

Az idei téma:

SZABADON VÁLASZTOTT


A nyelvi-, autóvezetői és sportpályázatokkal természetesen idén is várjuk jelentkezéseteket és színvonalas előadással is számítunk rátok az előadói pályázat keretében. Esetleg egymás verseit is előadhatjátok!
Kérünk minden pályázót, hogy a díjkiosztó ünnepségen feltétlenül vegyen részt, hiszen a díjakat csak személyesen lehet átvenni, a nyereményt nem áll módunkban postán elküldeni.

Amennyiben ebben betegség akadályozna, előzetes értesítést kérünk szépen!
Kérünk mindenkit, hogy pályázati munkája leadásakor adja meg adóazonosító jelét is, mert csak ennek ismeretében tudjuk jutalmát átadni.
A pályázatok beadási határideje: 2006. október 15.
 

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉS FOTÓ PÁLYÁZAT


Pályázhatják kicsik és nagyok az érettségiig
A megvalósítás módja kötetlen, festmény, grafika, faragás, fotó, kollázs, montázs, kisplasztika, számítógépes grafika. Mérete legfeljebb A4-es nagyságú lehet.

IRODALMI PÁLYÁZAT

Pályázhatják kicsik és nagyok az érettségiig
A pályázat célja a sokoldalú önkifejezés lehetősége, az író-költő tehetségek felfedezése. Önálló írásműveket várunk! Tetszőleges műfajban várjuk írásműveiteket: vers, elbeszélés, mese, kisregény. A pályaművek terjedelme legfeljebb 10 gépelt oldal legyen!

ESSZÉ PÁLYÁZAT

Pályázhatják kicsik és nagyok az érettségiig
Írásműveket várunk 5-10 gépelt oldal terjedelemben, melynek témája egy tetszés szerint választott híres vagy kevésbé híres, de példaképnek alkalmas ember élete, munkássága a kortörténet tükrében. A választott személy (író, költő, művész, politikus, társadalom- vagy természettudós, tanár, szülő vagy szomszéd, stb.) elhelyezése korának politikai, gazdasági, művészeti és tudományos hátterébe.

ELŐADÓI PÁLYÁZAT

Pályázhatják kicsik és nagyok az érettségiig
Az évzáró ünnepélyre prózai mű, vers, ének, zenemű, vagy bármely, fel nem sorolt, de az előadó-művészet körébe tartozó darab előadására lehet pályázni, legfeljebb 5 perc idővel. Kérjük az előadókat, a megadott határidőig írják meg a produktum címét, szerzőjét, műfaját.

Fenti pályázatok díja
1. díj 12.000 Ft
2. díj 8.000 Ft
3. díj 6.000 Ft

NYELVI PÁLYÁZAT

Pályázható az érettségiig
Bármely idegen nyelvből, bármely 1 évnél nem régebbi hivatalos nyelvvizsga dokumentálásával lehet pályázni. Pályázható az A, ill. B típusú vizsga külön-külön, és együtt is. A vizsgát igazoló dokumentum másolatát névvel, életkorral, címmel kérjük az Alapítványhoz eljuttatni.
Díjak:
Középfok: 30.000 Ft (csak A, vagy csak B vizsga 15.000 Ft)
Felsőfok: 50.000 Ft (csak A, vagy csak B vizsga 25.000 Ft)

ECDL

Pályázható 20 éves korig
Az Európában elismert számítógép-kezelői vizsga, az: ECDL, megszerzését idén is díjazzuk. Ha a középiskolátokban érdeklődtök erről, bizonyára kaptok felvilágosítást, de bennünket is kérdezhettek a részletekről.
A vizsgákat igazoló dokumentum másolatát névvel, életkorral, címmel kérjük az Alapítványhoz eljuttatni.
Díjak:
1-3. modul együttesen: 15.000 Ft
4. modul: 10.000 Ft
5. modul: 10.000 Ft
6-7. modul együttesen: 10.000 Ft
1-7. modul összesen: (további) 20.000 Ft

AUTÓVEZETŐI ÖSZTÖNDÍJ

Pályázható 20 éves korig
Alapítványunk 20 éves korig az autóvezetői tanfolyamon sikerrel vizsgázott végtaghiányos fiatalokat ösztöndíjban részesíti. Az ösztöndíj a tanfolyami díj 50%-a, de legfeljebb 50.000 Ft lehet, melyet az Évzárón adunk át.
Szükséges okmányok:
A sikeres autóvezetői vizsgát igazoló okmány másolata
Az Alapítvány nevére és címére kiállított ÁFÁ-s számla a tanfolyami díj feltüntetésével.

SPORT ÖSZTÖNDÍJ

Ismét pályázhatnak mindazok, akik a versenysport vagy a szabadidő-sport keretein belül, akár az iskolában sportolnak. Beküldeni a 2006. évben elért legjobb eredmény leírását, oklevelét kell.
Sportágtól függetlenül várjuk MINDEN korosztály jelentkezését!
A pályázat díja: 10.000 Ft.
 JELENTKEZÉSEK

Kérjük, a programokra való jelentkezéskor a jelentkezési lapot és a befizetést igazoló csekkmásolatot küldjék vissza budapesti címünkre.
A kitöltött és visszaküldött jelentkezési lapokat és a befizetett csekkeket összesítjük, majd a jelentkezőknek részletes információkat küldünk. A határidők megtartása azért szükséges, mert a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

 

INFOSAROK

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeiben információt kaphatnak továbbtanulásról, távmunkáról, lakás-hitelekről, és sok más, a mozgáskorlátozott embereket érintő jogi és szociális kérdésről. Az Önökhöz legközelebb eső egyesületről felvilágosítást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Szövetsége (MEOSZ) ad. Elérhetőségük: (06-1) 388-5529, 388-2387.Interneten: www.meosz.hu

A Humanitás, a MEOSZ lapja, melyben havonta friss információkhoz juthatnak a mozgáskorlátozottakat érintő kérdésekről. A fent említett számon megrendelhető.

Speciális Szakképző Iskola és Kollégium
A Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány Szakképző, Speciális Szakképző Iskolája és Kollégiuma fogyatékos, 16-25 éves korú jelentkezőket vár bőrtárgy-készítő, cipő-javító, számítógép-kezelő, számítás-technikai szoftverüzemeltető, gépíró és szöveg-szerkesztő, szakács, gyors-étkeztetési eladó, optikaiüveg-csiszoló szakmákra. Az intézményben a szakképzés, kollégiumi ellátás, rehabilitáció, belső szakkörök ingyenesek a diákok számára.

Érdeklődni a következő címen és telefonszámon lehet:
2660 Balassagyarmat, Nyírjes puszta 5.
Tel:06-35-300-352

 

KIADVÁNYOK

ingyenes

Kiadványaink, melyeket kérésre eljuttatunk Önöknek:

Dr. Feszthammer Artúrné, Szendrő Zsuzsa:
A végtaghiányos gyermekek gyógytornája csecsemő- és kisgyermekkorban.

Dr. Feszthammer Artúrné, Szendrő Zsuzsa:
A végtaghiányos gyermekek gyógytornája a felsővégtag érintettsége esetén óvodáskortól a növekedés befejeződéséig.

Dr. Feszthammer Artúrné, Szendrő Zsuzsa:
A végtaghiányos gyermekek gyógytornája az alsóvégtag érintettsége esetén óvodáskortól a növekedés befejeződéséig.

Dr. Czeizel Endre: A végtaghiányos fejlődési rendellenességek okai és megelőzése

Szendrő Józsefné dr. és Szendrő Zsuzsa:
„Felmérés a magyarországi végtaghiánnyal élő gyermekek és családjuk életéről”

A kiadványokkal a szülőket és gyermekeket szeretnénk tájékoztatni, támogatni abban, hogy jobban ismerjék helyzetüket, és azt, hogyan tehetnek maguk is saját magukért.

 

Ugrás a tetejéreA Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány
Budapest 1054 Steindl Imre u. 11. III/1.